Eerst komende viering

Gregoriaans Getijdenkoor Sint Jan- Zutphen 

         Muziek tussen Hemel en Aarde.

Het Gregoriaans Getijdenkoor trekt met aloude psalmen en hymnen al meer dan 30 jaar lang mensen van ver buiten de regio naar Zutphen. Dit geldt zowel voor de koorleden als voor de bezoekers. De rust en de cadans van het aloude Gregoriaans voorziet juist in deze hectische en onzekere tijden momenten van rust en bezinning.Het koor wat momenteel uit 12 zangers bestaat, zijn allen gepassioneerd door het Gregoriaanse gezang. De verhevenheid, de kalmte  en de cadans van het eenstemmig gezongen latijn geeft rust en energie, wat zij proberen over te brengen naar de bezoekers.

De liturgie en het latijn;

Het gebruik van het latijn in de Kerk als officiële taal is een eeuwenoude eerbiedwaardige traditie. Het is de taal waarin zovele kerkvaders hun geschriften hebben geschreven, de taal ook van de gewijde wetenschap, van de Romeinse Curie en vooral ook de taal, die weerklinkt in de liturgie. Het is dan op de eerste plaats van belang te wijzen op de nauwe relatie, die er noodzakelijk bestaat tussen geloof en liturgie, tussen “lex credendi en lex orandi”. De liturgie is immers de getrouwe uitdrukking, de manifestatie van het éne ware geloof van de Kerk.

Het gaat om de liturgie van de kerk van dat moment. De liturgie, het grote gebed, van de kerk, heeft altijd in de belangstelling gestaan. Aangevuld in het aloude latijn. Een taal die compact is waarin je in een paar woorden heel veel kan zeggen. Door het zingen van de Latijnse gezangen ontstaat er een verbondheid met alle eeuwen. De monumentale waarde van de Gregoriaans gezangen, wordt bij een steeds groter publiek ervaren als een rustpunt in het hectische bestaan van sociale media en een tijdperk van “moeten”. De bezoekers aan onze diensten zijn vaak van verschillende geloofsovertuigingen. Bij de bezoekers is er een behoefte en verlangen naar de innerlijke rust en stilte. Even tot bezinning komen, wat in het dagelijkse leven bijna niet meer te doen is.

Nederland kent maar weinig Gregoriaans Getijdenkoren. Door de uitvoering van “In Mysterium” door Wishful Singing samen met Herman Finkers, is de belangstelling voor de Gregoriaanse muziek sterk toegenomen. Dit merken wij ook aan het aantal bezoekers, waarbij het vaak voorkomt dat de diensten die ons koor verzorgt meer bezoekers trekt dan de hoogmis op zondag.

Bij alle vieringen kunt u gebruik maken van tekstboekjes met zowel de latijnse teksten als de nederlandse vertaling. Een vrije gifte na afloop wordt gewaardeerd.