Geen categorie

Rozenkransmaand Oktober – Maria Vespers

Op zondag 23 oktober zijn er gezongen Latijnse vespers in de Sint Janskerk. De vespers zijn om 16.30 uur.

De vespers maken deel uit van het officiële gebed van de Kerk, waarvan de oorsprong is uit de kloosters. Het wordt ook wel het officiegebed genoemd. In de regel worden ze aan het eind van de middag gebeden. Het 2e Vaticaans Concilie heeft aanbevolen de vespers op zondagen en hoogfeesten met de hele parochie te bidden.

De vespers in deze maand staan in het teken van moeder Maria. De Rooms-Katholieke Kerk heeft de maanden mei en oktober toegewijd aan Maria.

In de vroege Middeleeuwen werden de volkse lofbetuigingen op de heidense aard-, moeder- en vruchtbaarheidsgodinnen steeds vaker geprojecteerd op Maria, die al sinds het jaar 431 officieel als de Moeder Gods werd vereerd. In de 13e eeuw werd de meimaand als Mariamaand uitgeroepen. In de 19e eeuw werd op voorspraak van Paus Pius V de oktobermaand als tweede Maria maand uitgeroepen, in het bijzonder is dit de maand met een bijzondere betekenis voor de Rozenkrans.

De vespers in de Sint Jan worden in de zogenoemde buitengewone vorm gebeden. De voertaal is Latijn. Naast het zingen van de psalmen van de zondag worden enkele Mariahymnen gezongen.

Het Getijdenkoor Sint Jan verleent medewerking aan dit officiegebed. Het koor zingt onder leiding van Jeroen Pijpers.